Bananfesten

Pallplats efter 25 mars 2011

Ordet pallplats kräver en förklaring:

Guld Silver Brons Totalt
1. USA 1 1 2 4
2. Korea 1 1 0 2
3. Frankrike 1 0 1 2

Ordet kommer givetvis från begreppet “prispall”, välbekant från diverse prisutdelningsceremonier inom sportens värld. Även om vi inte praktiserar en veritabel prisutdelning med dylik pall inom sällskapswhisten (används inte ens i Island) så delar vi trots allt ut priser till de tre bästa varje omgång (förutom att sistaplatsen belönas med gratisspel vid nästa spelkväll.

Plats 1, 2 och 3 belönas då normalt sett med 3, 2 resp. 1 poäng, enligt känd olympisk tradition (ordet medaljliga är måhända bekant). Ett problem uppstår vid de tillfällen då två personer t.ex. delar någon placering. Meningarna har då genom åren varit delade i denna delikata fråga: Hur många poäng (i pallplatsavseende) får två personer som delar segern, som exempel? En strikt logisk människa tänker då att dessa personer får vardera 2,5 poäng, medan andra (förmodligen de flesta) tycker att de bör ha 3 poäng var (eller vars 3 poäng, som vi skåningar säger). Ett veritabelt skräckscenario får vi uppleva om tre (!) personer t.ex. skulle dela tredjeplatsen (0,33 poäng var?).

Därför har man i forntiden, någon gång 2002 ryktas det, beslutat sig för att dela ut de hela poäng som platsen berättigar till, oavsett hur många som innehar den. Detta innebär som exempel att Janne och Bert fick vars 3 poäng (!) den 1 maj 2009, medan Lena fick 1 poäng för sin tredjeplats.

Ställningen just nu i pallplatsligan (efter 156 omg): Pallplats

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *